HALLUX VALGUS er en svært vanlig tilstand som forekommer hyppigere hos damer enn menn.

Hallux valgus er en skjevstilling av stortåens grunnledd og som gjør at den legger seg innover mot de midterste tærne. Det samme kan skje med lilletåens grunnled som legger seg i motsatt retning. Knokkelen som ledder mot stortåen legger seg motsatt retning og det kan derfor her bli en utvekst (benpåleiring) som blir smertefull pga. press fra skoene. Skjevstillingen i seg selv fører som oftest til smerter og kan gi forkalkning i leddet. Den negative utviklingen kan stanses eller reduseres ved hjelp av FORFOTSORTOSER. Dette er et hjelpemiddel som korrigerer feilstillingen og som fotterapeuten kan tilpasse individuelt. Dermed utsettes eller forhindres videre negativ utvikling og smerter, samt kirurgi. Mange kan ikke, eller vil ikke opereres, av forskjellige årsaker. Mange må likevel opereres, men konservativ behandling bør forsøkes i første omgang.

Årsaken er ikke dokumentert, men leddets beskaffenhet er ikke uten betydning, samt at bruk av spisse, trange sko påvirker prosessen. Selv om studier har vist at høyhælte spisse sko og hallux valgus ikke har en sikker sammenheng. Ulike fotstillinger som plattfot og hulfot disponerer for tilstanden. Det er også en genetisk faktor.

En begynnende Hallux Valgus vil over tid kunne bli smertefull hvis tilstanden får utvikle seg, selv om ikke alle får smerter. Det frarådes forebyggende kirurgi da mange vil bli unødvendig operert. Feilstillinger i fot og forfot påvirker andre deler av foten og kroppen, og nedsunken tverrbue og hammertå er en følgeskade av disse.

Behandling


De fleste feilstillinger i tærne kan behandles eller forebygges konservativt ved hjelp av FORFOTSORTOSER som er fotterapeutens spisskompetanse. Plattfot (pronasjon) og hulfot (supinsjon) kan behandles med individuelle tilpassede såler etter analyse med RS-scan og Phits såler, som også tilpasses hos oss.

Ellers må det understrekes at riktig skovalg er påkrevet for å få full effekt av hjelpemidlene, samt å lindre plagene og fremme fotens funksjon.

Fotterapeuten gir individuell opplæring her.