INNGRODD TÅNEGL tilhører en av de vanligst forekommende tilstander i allmennpraksis.

Mange er uvitende om at dette er et problem som fotterapeuten kan avhjelpe på et tidlig stadium. Dersom infeksjonen ikke er kommet altfor langt ( her menes at det er behov for kirurgi), vil fotterapeuten kunne håndtere skaden på en relativt smertefri og human måte uten lokal anestesi. Noen leger er kjent med at fotterapi kan være til hjelp, og henviser til oss. Pasienten vil da slippe å stå i lang tid på venteliste til spesialhelsetjenesten, og dermed forsere flere måneders ubehag, smerter, og i mellomtiden må avstå fra sport og i verste fall bli sykemeldt pga plagene.

Tilstanden skyldes som oftes at man klipper neglen for langt ned på sidene. Eller at man har vært uheldig og skadet/brukket neglen.

Inngrodd tånegl betyr at neglen på stortåen, eller de små neglene, vokser eller gror inn i huden ved siden av neglen. Vanlige symptomer på dette er smerter, hevelse og av og til utskillelse av puss fra kanten av tåneglen, på den ene eller begge sider av neglen. Ved undersøkelse finnes hevelse og betennelse der neglen skjærer seg inn i huden. Noen har bare milde plager, mens andre kan ha betydelige besvær og mye hevelse.

Kombinert med bruk av for trange sko eller andre skader mot foten, vil dette kunne resultere i at neglen skjærer seg inn i hud og underhud, og det oppstår en lokal, smertefull hevelse, ofte med infeksjon.

Det ser ut til at mange har et arvelig anlegg for å få inngrodd negl. Hos eldre personer kan hovne bein som følge av økt mengde væske i kroppen, bidra til inngrodd negl. Dette ser vi også hos damer under svangerskapet som i siste del kan få en god del hevelse i føttene.

Behandling


Det er viktig å fjerne den delen av neglen som forårsaker infeksjonen. Bruk av antibiotika tabletter, eller lokale antibiotiske salver, vil bare ha midlertidig effekt dersom årsaken til problemet ikke er løst. Fotterapeuten fjerner den delen av neglen som utløser infeksjonen, renser og pensler eventuelt granulasjon (ødelagt vev) med sterk Lapis og legger egnet bandasje.

Pasienten blir bedt om å følge opp med sårbehandling hjemme:
Daglig varme fotbad med mild grønnsåpe i vannet for å tørke ut infeksjonen. Skifter selv med egnet bandasje for uttørring av sår/infeksjon.

Det er VIKTIG at det er ikke blir påført kremer eller antibiotiske salver som gir grunnlag for god vekst for bakterier. Området skal holdes så tørt som overhodet mulig. OBS!! Unngå tette og trange sko! Dersom fotbad og sårbehandling og fotterapi ikke hjelper, og det fortsatt er tydelig tegn til infeksjon, kan det være aktuelt med en kur med antibiotika-tabletter i tillegg. Dette krever kontakt med lege. Dannelse av byller fylt med puss skyldes ofte bakterien gule stafylokokker. I slike tilfeller kan det være nødvendig med oppsnitting og tømming av byllen. Kombinert med pensling med bakteriedrepende løsning langs neglkanten.

Det kreves at pasienten kommer til kontroll inntil infeksjon og smerter har bedret seg helt, og forebyggende tiltak blir iverksatt. Det kan i mange tilfeller være behov for korrigering av negleplaten til den er vokst helt ut til kanten av tåen. Dette gjøres av fotterapeuten etter samme prinsipp som tannregulering ved hjelp av streng / bøyle, eller spange. Dette fører til at neglen sakte brettes ut og føres tilbake til normal fasong og vekst. Det må understrekes at riktig skovalg er viktig i denne prosessen, men også en viktig faktor i hverdagen for øvrig mht forbygging.

Hos noen blir man ikke kvitt problemet med lokalbehandling hos fotterapeut. Et kirurgisk inngrep kan da bli nødvendig. Operasjon er smertefri, men gir en del smerter i etterkant. Det er mange som får tilbakefall etter 4-12 mnd., noen etter flere år, etter inngrepet. Det kan være nødvendig med videre oppfølging hos fotterapeut. Noen kirurgiske avdelinger sender tilbake henvisninger om dette inngrepet dersom det ikke er dokumentert i henvisningen at behandling hos fotterapeut er forsøkt.

Behandling med spange
Dette ser ut som en strips som har et spesielt mønster i seg. Denne limes på negleplaten og bretter og korrigerer neglen ut til normal fasong.

Behandling med bøyle
Dette er en metallstreng som tilpasses og settes på negleplaten for å brette opp og korrigere neglen tilbake til normal fasong. Kan sammenlignes med regulering på tennene.