OVERPRONASJON, også kalt plattfot er hos noen medfødt, mens hos andre er den ervervet. Det er mange grader av plattfot hos voksne. Hos mange trenger ikke dette å føre til problemer, mens andre får smerter ved aktivitet. Innsiden av ankelen faller inn mot midten av kroppen, helen glir motsatt retning (utover), lengdebuen synker ned og avflates. Denne svekkes og foten er ikke lenger i nøytral stilling og gangavviklingen endres. Lengdebuen går mer eller mindre i lås og støtdemperen i foten svekkes. Foten vil da være mindre fleksibel og dynamisk, noe som kan gi følgeskader i knær, hofter, rygg og nakke. Ikke uvanlig er plattfot årsaken til plantar facitt.

Behandling


Det er flere muskler som skal bidra til å holde lengdebuen opp, men den viktigste er tibialis posterior som kan styrkes med øvelser som «tåhev».

For å hjelpe foten tilbake til nøytral posisjon tilpasser vi individuelt tilpassede Phits såler, et godt alternativ som har hjulpet mange tilbake til en bedre hverdag uten smerter og ubehag. Valg av riktig skotøy er vesentlig, og råd om disse får du hos fotterapeuten.