LIKTORN kjennetegnes ved at den har et klart avgrenset område over et utsatt trykkpunkt. Det mest vanlige er harde torner med en hard kjerne (keratin), men kan også være voksaktig, gjennomskinnelig og bløt (oftest mellom tærne). Liktorner kan føles som stikk, svie eller brenning. Må ikke forveksles med vorter, da disse behandles på helt forskjellig måter.

Liktorner oppstår som oftest på grunn av trykk og eller friksjon fra forhold utenfor kroppen, mest vanlig er at skoen trykker på et utsatt område på foten over lengre tid. Liktorner oppstår der huden er mest utsatt trykk, slik som fotsålene, over tærne og mellom tærne. Feilstillinger av fot eller tær er mest utsatt, sammen med dårlig egnet fottøy.

Folk i enkelte yrker og sportsgrener er mer utsatte enn andre. For eksempel de som ikke bruker sko, de som bruker vernesko, fotballsko, sykkelsko osv. Idrettsutøvere som utsetter avgrensede hudområder for sterk slitasje (f.eks. vektløftere).

Behandling


Egenbehandling av liktorn anbefales ikke av oss fotterapeuter. Keralytiske midler som liktornplaster er etsende og kan tvert i mot skade huden i området rundt og forårsake infeksjoner. Spesielt utsatt er personer med diabetes, personer med nedsatt immunforsvar, redusert blodtilførsel og nerveskader. Overbehandling eller underbehandling kan føre til kroniske skader og arrvev som ikke responderer på behandling og blir en varig tilstand.
Fotterapeuten kartlegger årsaken og behandler liktorner på en profesjonell måte, samt gir råd om forebygging av problemet.