VORTER er små utvekster i huden, oftest på hender, fingre og føtter. De er typisk 4-5 mm store og har en småknudrete overflate. Vortene kan sitte enkeltvis eller i grupper. Vorter i belastningsflatene i fotsåle eller på fingre kan være ømme dersom de utsettes for trykk. Vortene kan rives opp og blø ved mekanisk påvirkning, huden rundt fotvortene er ofte fortykket. 10-15% av alle skolebarn har vorter. De er aller vanligst i 12-15 års alderen og forekomsten avtar med alderen.

Vorter har et karakteristisk utseende som gjør at man sjelden er i tvil om hva dette er. De har et «blomkålaktig» utseende med små svarte prikker. Dette er små blodårer som er gått tett og tørket inn. Vorter kan oppstå på fotsålen, på tærne eller mellom tærne. De kan opptre som en enkel eller i klaser.

Vorter skyldes en virusinfeksjon i huden. Viruset oppstår pga smitte fra andre personer som er bærer av dette. Oftest på arenaer hvor det er fuktig og man går barbent. Det er viktig å beskytte seg selv og andre ved å bruke badesandaler. Det kan også spres ved neglebiting (fingrer) gjennom deling av håndkle og negletang- eller fil. Viruset angriper hudcellene og splitter disse. Huden på overflaten blir grov og ruglete med små svarte prikker. Vortene kan sitte dypt i huden alt etter hvor dypt hudlaget er. Har viruset satt seg på helen er sjansen stor for at viruset sitter dypt da huden her har en ekstra tykk fettpute.

Vorteviruset tilhører gruppen papilloma-virus (Humant Papillomavirus, HPV), og det smitter ved direkte kontakt eller via gjenstander. Det er vanlig at man smitter seg selv, slik at man overfører vorteviruset fra et sted til et annet. Vorter kan også spres til andre gjennom deling av håndkle, barbersaker, negleklipper etc. Fotvorter kan du få ved å gå barfot på offentlige steder hvor andre mennesker også går barfot, som f.eks. i svømmehaller og garderober.
Det finnes mer enn 150 forskjellige varianter av dette viruset.

Behandling


Hos oss behandles vorter med etsende midler som ikke gir arrvev i huden. Syren tolereres i de aller fleste tilfeller godt av huden, da den er lik kroppens egen syrekappe. Behandlingen tar lang tid, over flere uker eller måneder. Det er viktig at pasienten opplyses om dette, og at det er viktig at behandlingen ikke avsluttes før vorten er borte. Behandlingene gjentas med 7-14 dagers mellomrom. Av og på behandling kan føre til resistens (upåvirkelig av behandling). Vorter hos barn kan forsvinne etter 2-3 år. Vår erfaring er at vorter hos voksne bør behandles da de sjelden forsvinner av seg selv. Dette er spesielt viktig dersom de sitter på utsatte trykkområder på foten og gir smerter, som igjen kan innvirke på normal gangavvikling og gi andre skader/plager som følge av dette. Det er viktig å vite at man er smittebærer av viruset, og at man av hensyn bør beskytte seg selv og andre.