PLANTAR FACITT – Mange opplever å få stikkende smerter under hælen, noe som kan skyldes en irritativ tilstand i facien som har utspring fra hælbeinet og omslutter musklene i fotsålen fram mot tærne. Facien er ikke så tøyelig som musklene og kan derfor få overbelastning og irritasjon/smerter som kan være veldig plagsomme og forstyrre normal daglig aktivitet og sport. For stram og kort akilles-sene kan også gi samme type smerter og tilstand.

Mange opplever smerten som verst etter hvile og at det blir litt bedre etter hvert. Personer med feilstilling i foten, slik som plattfot og hulfot, er mest utsatt. Feilstillingene påvirker nerver, sener og ligamenter i fot/hæl og forstyrrer normal funksjon (biomekanikk) ved gange og løp. Degenerering av fettputen (fettputesvinn) i hælen vil også påvirke belastning mot sener og nerver i hælpartiet og forårsake tilstanden. Personer som løper, går og står mye på hardt underlag er disponerte for hælsmerter. Plantafacitt kan være forløperen til helspore.

Behandling


Vår erfaring er at pasienten kommer raskt på banen igjen etter å ha fått tilpasset individuelle såler og øvelser for å tøye facien. Sko som er absorberende og støtdempende vil være til stor hjelp. Støtabsorberende innlegg i hælen kan også hjelpe dersom det ikke påvises feilstilling i foten.