Behandling


Ikke alle kan forvente seg 100% resultat.

Hva er Lunula laser? Les mer her: www.lunula.se

Vår enkle beskrivelse av behandlingen: Lyset stimulerer cellen til å skape mer energi og sette i gang sin egen helingsprosess. Behandlingen gjør ikke vondt. Det kan ta 1-5 ggr innen kroppen reagerer på behandlingen.

90% reagerer positivt, 10% ikke i det hele tatt. Om man kjenner på at problemområdet er verre etter behandlingen, er dette bara et tegn på at man er mottagelig, dvs det er bra!

Denne moderne laser kjenner også på ulikheter i vevet og gir ifra seg et lyd der den kjenner skilnad. Vi behandler inflammasjoner i muskler og sener, sår som har vanskelig for å gro, ødem, idrettsskader mm.

Målet med laserterapi er å levere enheter av lys-energi, i form av fotoner, til skadede celler. mr4-ultra-high-res.jpg Samstemmigheten blant eksperter er at fotoner, som absorberes av cellene gjennom laser terapi, stimulerer mitokondriene å akselerere produksjonen av adenosintrifosfat (ATP)*. Denne biokjemiske økning av cellenergien brukes for å omvende celler fra en tilstand av sykdom til et stabil helse-tilstand. Lys består av fotoner. Det vi kaller lys er elektromagnetisk stråling med en viss frekvens. *Adenosintrifosfat er en energibærende molekyl som kroppen anvender for å transportere kjemisk energi inne i cellen.

Multi Radiance Technology™ er den første i sitt slag å kombinere hele bredden av det terapeutiske lys spektret og leverer terapeutisk energi på et sammensatt vis. Synkronisering av de terapeutiske bølgende skaper et optimalt

miljø som forsterker effekten av de individuelle bølgene for å skapa verdens mest avanserte smertelindrende modalitet.

Laserterapi er en risikofri og smertefri metode å behandle smertetilstand, vanskelige sår, inflammasjoner m.m.

Historisk:

I 1967 kom den første medisinske rapporten om at visse typer av laserlys har stimulerende effekt på celler og vev. Effekten ble kalt biostimulering.

Hva er en laser? En laser er en lyskilde som gir ytterst rent lys. Med rent lys menes her at lyset har en eneste bølgelengde, på samme vis som at lyder fra en fløyte har en eneste tone og dermed er renere enn lyden fra eksempelvis en boks med steiner som ristes. Laserlyset har – presis som en fløytetone – lange sammenhengende bølger. Lasere kan gjøres sterke eller svaka, kontinuerlige eller pulserende. Lyset kan være synlig eller usynlig.

Hva behandles med terapeutisk laser? Ulike laser-typer påverker vev og celler på ulike vis:

GaAs-laser (904-5 nm, infrarødt – usynlig lys) Den er best på problemer av dypere slag slik som smertetilstand og inflammasjonerr i ledd, muskler og sener. Eksempel er vonde rygger, skuldre, knær , tennisalbuer, ulike idrett-skader, uansett om problemene er oppstått gjennom slitasje, overbelastning eller annen årsak. Også bihule- og ørebetennelser kan behandlas vellykket.

GaAlAs-laser (810-830 nm, infrarødt – usynlig lys) Den inntar en mellomstilling mellom de to ovenfor. Den er bra på senebetennelser. Med denne lasertypen kan også tinnitus behandlas med viss effekt.

HeNe-lasern eller GaAlInP-lasern (635 nm, synlig rødt lys) laser.jpg Den er best på problemer i hud og slimhinner, somhelvetesild, herpes, noen hårproblemer, leggsår, liggesår, eksem, munnsår, sensitive tanndhalser etc.

Hvordan behandler man? Laserlyset kommer ut fra en såkalt sonde eller håndstykke. Man holder bare enden av sonden mot det stedet man behandler. Avhengig av aktuell lasertype trenger lyset mellom 1 og 5 cm i vevet. Avhengig av hvor dypt problemet er og hvor mye område du behandler, kan behandlingen ta mellom en og en halv time.

Gjør det vondt? Nei, snarere det motsatte. Laserbehandling er veldig avslappende og mange faller i søvn.

Oppstår bivirkninger? Nei. Men to ting kan skje. Ved behandling av kroniske problemer kan en smerte øke eller oppstå 6 – 24 timer etter behandling. Dette skyldes at laserlyset initierer helingsprosessen. Smerten skyldes at det kroniske problemet er «akutt». Dette er i utgangspunktet et godt svar, fordi du vet at pasienten reagerer på behandlingen, og det gjør ikke alt. Se nedenfor. Smerten går vanligvis over etter en dag, men kan i noen tilfeller vare lenger. Det andre som kan skje er at en smerte forsvinner etter behandling. Laserlyset kan noen ganger gi en direkte smertelindring. Da er det viktig å vite at hvis smerten kommer fra en sene, muskelskade eller leddskade, vil den kunne overbelastes og dermed ved å skade den. Hvis smerten forsvinner etter behandling, kan laserens smertelindrende effekt føre til overbelastning med en forverring som en konsekvens. Det er derfor viktig at pasienten ikke belaster leddene, sener etc. før terapeuten gir et klart tegn.

Hvor ofte og hvor mange ganger? Du behandler vanligvis oftere i begynnelsen (hver 2 – hver 7 dager) og deretter med lengre intervaller når heling starter. En behandlingsøkt kan variere fra 1 til 15 behandlinger avhengig av pasientens følsomhet og varigheten av problemet og typen av problem. Kroniske problemer krever vanligvis flere behandlinger enn akutte problemer og skader.

Er det noen risiko? I tillegg til sterke lydkilder kan det skade følsomme ører, sterke lyskilder kan skade et øynene. Ingen øyeskader har blitt rapportert, men man bør likevel ikke se rett inn i en laser. Spesielt gjelder dette lasere som har usynlig lys. Når du arbeider med terapeutiske lasere, er det vanligvis ikke nødvendig med vernebriller for en pasient eller terapeut. Andre risikoer er ikke tilgjengelige, men det er viktig å få en skikkelig diagnose. En smerte kan skyldes kreft, eller andre lidelser som krever annen behandling.

Kan du spise medisiner? Ja. Medisiner er ikke negative for å kombinere med laserbehandling.

Hva er sjansen til å bli frisk? Alle reagerer ikke likt på laserbehandling. Du oppdager vanligvis en reaksjon innen 1 til 5 ganger. Noen reagerer sterkt og nesten umiddelbart, andre trenger flere behandlinger. Om lag 10% reagerer ikke i det hele tatt, eller så lite at man må merke seg at laserbehandling ikke er den riktige metoden. Noen problemer er mer egnet for laser enn andre.

For mer informasjon, se: www.multiradiance.com (på engelsk).

Hvor finner jeg enda mer informasjon?

www.laser.se finner du skrifter, studier, laser diskusjoner, klinikker, etc. Se også det svenske lasermedisinske samfunnet og LaserWorld , som er en internettguide for medisinsk laser. Se også Jan Tuners artikkel Laser Therapy and Sciencea

Hos oss bruker vi PACT MED som er en lokal behandling av neglesopp og fri for bivirkninger. De aktuelle neglene slipes ned så mye som mulig for å komme i kontakt med neglesengen, da det er her sopp-sporene sitter og det er disse som må behandles og beseires. Selve negleplaten er ødelagt av soppen, men det er ikke her problemet sitter. Å pensle overflaten av neglen har liten eller ingen hensikt, det vil i beste fall bare løse opp negleplaten. Første steg ved behandlingen er å få slipt ned neglene, deretter med en ukes mellomrom behandle med PACT MED i 4 omganger. En spesialutviklet gel får virke i 10 min, deretter virke sammen med led-lys som bryter ned sopp-sporen. Behandlingen er smertefri, og behandlingstiden vil ta ca 5 uker.